Kapat
+90 (262) 373 54 24

Bize Ulaşın

Bize Ulaşın

Kaplin Seçimi Nasıl Yapılır?

?= $request->baslik; ?>
23
Ara

Kaplin Seçimi Nasıl Yapılır?

Kaplin Büyüklüğünün Seçimi

Bir motorun veya motorla tahrik edilen bir redüktörün ortaya çıkarttığı burulma momenti aşağıdaki formülle hesaplanır:

Burulma momenti = (Motor Gücü / Kaplinin ihtiyaç duyulduğu milin dönme hızı) x 9550

Bu formülde 9550 rakamı sabit bir sayıdır. 

Motor gücü kilowatt olarak alınır.

Milin dönüş hızı dakikadaki devir sayısıdır.

Burulma momentinin birimi nM (Newtonmetre) olarak elde edilir.

Kapline sadece motor çıkışında değil bazen redüktör çıkışında ihtiyaç duyulur ki bu noktada üretilen burulma momentinin hesabında motor gücü ve defalarca düşürüldükten sonraki devir formüle konmalıdır.

Seçilecek olan kaplin yukarıdaki formülle bulunan burulma momentinden daha yüksek bir burulma momentini karşılayabilmelidir.Çünkü bir kaplin çalışırken sistemin çok fazla durup kalkması veya ortamın aşırı sıcak olması veya sistemin aşırı darbeli çalışması kaplinin ömrünü hızla kısaltmaktadır.Bütün bu ortam ve çalışma şartları birer katsayı olarak yukardaki burulma momenti ile çarpılarak kaplinin dayanması gereken TORK’u ortaya çıkarır.

TORK=Burulma momenti x A x B x C

Formülde A ,B,C harfleriyle verilen çalışma katsayıları tecrübeler neticesinde rakamsal olarak aşagıdaki tablolarda verilmiş olup, kullanıcı ortam ve çalışma şartlarına uygun rakamı seçerek TORK’u bulabilir.

Elastik Ara Parçaların Seçimi

Normaleks: Normalex, 75 ShA sertliğinde normal kauçuktan üretilmekte olup mükemmel elastikiyette ve kalıcı deformasyonu çok düşüktür. Vibrasyon sönümleme yeteneği çok yüksektir.

Nitroleks: Nitrolex, 75 ShA sertliğinde suni kauçuktan üretilmekte olup yağ ve akaryakıt ile temas olan ortamlarda kullanılabilir. Elastikiyeti çok iyi olmadığı için kontrollü kullanım gerektirir.

Pivileks: Pivilex, 80 ShA sertliğinde polivinil termoplastikten üretilmekte olup kimyasallara dayanıklı, elastikiyeti iyi, fakat aşınma, yırtılma ve basınç mukavemeti yüksek olmayan, bu sebeple daha ziyade küçük tip kaplinlerde kullanılan ürünümüzdür.

Polileks: Polilex, 90 ShA sertliğinde termoplastik poliüretandan üretilmekte olup kimyasallara ve atmosfer şartlarına dayanıklı, çok büyük torklarda bozulmayan, aşınma mukavemeti yüksek bir malzemedir. Elastikiyeti Normaleks’e oranla düşük olsa da daha dayanıklıdır.