Kapat
+90 (262) 373 54 24

Bize Ulaşın

Bize Ulaşın

Paslanmaz Fittings Çeşitleri Nelerdir?

?= $request->baslik; ?>
27
Ara

Paslanmaz Fittings Çeşitleri Nelerdir?

Paslanmaz Fittings Malzemelere Genel Bakış

Paslanmaz boru hatlarının bağlantı elemanlarına "paslanmaz fittings" ya da "boru bağlantı elemanları" denilmektedir. Günlük hayatta paslanmaz borularla karşılaştırıldığında daha az karşımıza çıkmaktadırlar.

Paslanmaz fittings, boruların dönüşlerini sağlamak için kullanılan dirseklerde ve görünmez vida bağlantılarında kullanılmaktadır. Boru hatlarının çap büyüklüğü ve basıncına göre paslanmaz fittings malzemeler kendi içinde değişiklik göstermektedir.

Küçük ve basıncı düşük olan hatlarda dişli fittings tercih edilirken büyük ve yüksek basınca sahip olan hatlarda kaynaklı fittings kullanılmaktadır.

Paslanmaz Dişli Fittings

Yapısındaki dişliler sayesinde uygulama yapılacak alana kolayca kenetlenebilen bağlantı elemanlarına "paslanmaz dişli fittings" denir. Üzerlerinde bulunan dişliler genelde "whitworth" diye adlandırılan İngiliz standartlarına göre yapılmaktadır.

Hatlarda meydana gelebilecek herhangi bir sorun durumunda paslanmaz dişli fittingsler sayesinde tüm hatta yenileme yapmak yerine sadece sorunlu bölge değiştirilir. Bu da kullanıcının hem zaman kazanmasını hem de daha az maliyetle çözüme ulaşmasını sağlamaktadır.

Paslanmaz Kaynaklı Fittings

Paslanmaz kaynaklı fittings isminden de anlaşılacağı üzere hatlara kaynak ile bağlanan boru bağlantı eleman türüne denir. Kaynak ile bağlandığı için yüksek basınca dayanıklı olan malzeme hemen hemen her hatta kullanılabilir. Paslanmaz kaynaklı fittings özellikle buhar hatlarının vazgeçilmezidir.

Fittings türlerini incelediğimize göre şimdi de fittings parçalarını tanımaya başlayabiliriz.

Paslanmaz Manşon (Pipe Coupling)

İçten dişli ya da kaynaklı olarak üretilebilen manşon, kullanılan malzemelere göre galvanizli, paslanmaz, siyah, U-PVC ve PPRC olarak ayrılmaktadır. Manşonların çapları büyüdükçe boyları da uzamaktadır. Kullanılacak alana göre basınç faktörü düşünülerek manşon türünü seçmek gerekir.

Nipel (Hexagon Nipple) ve Rakor (Union)

Dıştan dişli olan nipellerin galvanizli, pirinç, siyah, paslanmaz, PPRC, U-PVC gibi çeşitleri mevcuttur. Yapı olarak da altı köşeli, çift taraflı dişli ya da tek taraflı dişli alternatiflerini kolaylıkla bulabilirsiniz.

Konik ya da düz olarak üretilen rakorlar üç parçadan oluşur. Bu durum tamir gibi işlemlerde sadece rakorlu kısımların değiştirilmesi ile rahatlıkla çözülür. İçten dişli veya bir yönü içten bir yönü dıştan dişli olabilir. Kuyruklu ve kaynaklı bağlantı türleri piyasada mevcuttur.

TEE Dirsek ve Dirsek (Elbow)

Dirsekler içten dişli bağlantılara sahip olabileceği gibi bir tarafı içten bir tarafı dıştan dişli de olabilir. 45° ya da 90° olarak satılmaktadırlar. TEE dirsekler içten dişli bağlantılardır. TEE dirsekler manşonlardaki gibi çapı büyüdükçe boyu da uzamaktadır.

Körtapa (Hexagon Plug), Kruva (Cross) ve Bushing Redüksiyon (Hexagon Bushing)

Körtapa bağlantı geçişlerini kapatmada kullanılır. Manşon, TEE dirsek, rakor gibi bağlantı elemanlarına entegre olabilir.

Bağlantıda akışı olan ürünün istenilen tarafa gitmesini sağlamak kruva için kullanılır. Bushing redüksiyon, farklı ölçülere sahip bağlantı elemanlarını birleştirmede kullanılır. Siyah, galvanizli, paslanmaz gibi türleri mevcuttur.