Kapat
+90 (262) 373 54 24

Bize Ulaşın

Bize Ulaşın

Rulmanın Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

?= $request->baslik; ?>
18
Oca

Rulmanın Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Rulman yapan firmaların amaçları uzun ömürlü, daha dayanıklı, yük kapasitesi yüksek, yüksek devirlere çıktığında daha sessiz çalışan rulman üretmektir. Üretimdeki ince ayrıntılar hayati önem kazanabilir. Rulmanın ömrünü etkileyen faktörleri kısaca sıralayacak olursak; sıcaklık, temizlik, rutubet, toz, rulmanın kalitesi, malzemenin yorulması, yağlama maddesidir. Tabiki de her rulmana göre bu seçeneklerin etkileri değişecektir.

Bu etkilerden en önemlisini ele alacak olursak, yağlama rulmanlarda ömür belirleyicisi olarak ele alınır. Yağlamada kullanılacak yağın film tabakası oluşturması ve bilya, makara gibi yuvarlama elemanlarının zarar görmesi engellenmelidir. Fakat bu işlem yapılırken temas yüzeyinin şekli bozulmamalıdır. Asla direkt olarak rulmana sert bir cisimle vurulmamalıdır. Çok önemli olan bir adım olan diğer bir yapılmaması gereken hareket, kapaklı rulmanların içerisine yağ basılıp kapatılmamalıdır. Çünkü kapaklı rulmanlar yağlamasız tiptir. İmalat zamanında kullanılacak gres yağı sayesinde tekrar bir yağlama gerektirmez.

Ayrıca diğer bir işlem ise bir üretim tesisindeki rulmanların teker teker değiştirilmesi yerine rulmanların hepsinin birden değiştirilmesidir. Bu ise size yeni bir problemden dolayı üretimin aksamasını ve zamandan kayıp olmasını engelleyecektir. Rulman montajında dikkat etmemiz gereken adımlara geçersek, öncelikle ilk dikkat etmemiz gereken kural rulmanları, montaj yapacağımız zaman ambalajından çıkarmaktır. Biz montaj yapacağımız zamana kadar içinde bulunduğu ortamdan toz, nem gibi etkiler sebebiyle olumsuz etkilenebilir. Montaj sırasında kullanılacak kuru eldiven de bu etkiden korunmak içindir. Rulman üreten firmaların bir çoğu üretim esnasında onu bu etkilerden korumak ve oksitlenmesini engellemek için zaten yağ bastığı için bu yağı temizleyip de tekrar yağ basmaya gerek yoktur. Zaten sizin kullanacağınız yağ da bu yağa uyum sağlayacaktır.

Rulman montajındaki kullanılacak yöntemler ise, ısıtarak, pres baskı ile, hidrolik, rulman çakma seti ile montajdır. Bilyalı rulmanlar ise indüksiyon ile ısıtma ile rulmana verilen tahribat nerdeyse sıfıra düşürülür.