Kapat
+90 (262) 373 54 24

Bize Ulaşın

Bize Ulaşın

Yüksek Sıcaklık Gerektiren Uygulamalarda Rulmanlar

?= $request->baslik; ?>
13
Ekim

Yüksek Sıcaklık Gerektiren Uygulamalarda Rulmanlar

Kullandığınız rulmanların ısıya karşı dayanıksız olması yüksek sıcaklık gerektiren uygulamalarınızda sorun oluşturur. Aşırı ısı, haddeleme tesislerinden, fırın içerisinden geçen zincirlere kadar uygulama alanları olan ve uygun ısı stabilizasyonuna sahip olmayan, yüksek ısıya maruz kalan ortamlarda kullanılan rulmanlarınızda olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Kullanabileceğiniz geleneksel rulmanlar tipik olarak 150°C'ye (yaklaşık 300 fahrenayt) kadar olan sıcaklıklarda çalışabilir. Bundan daha yüksek sıcaklıklar, bu tip geleneksel rulmanların verimliliğini ve etkinliğini çeşitli problemlere yol açarak olumsuz yönde etkileyebilir.

Rulmanlar İçin Oluşabilecek Isı Sorunları

Fazla Aşınma ve Yırtılma

Rulmanın çalıştığı ortamdaki yüksek ısı, zamanla çeliğin mikroyapısının değişimine ve rulmanın tahmin edilen ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Bir rulman çalışırken döner ve bu dönme sırasında oluşan sürtünme ortamda ısı oluşmasına sebep olur; bu da zaten sıcak olan bir ortamı daha da sıcak hale getirmektedir. Ortaya çıkan ısı, sayısız sorunlara yol açabilmekte, doğal şekilde gelişecek olan yıpranma ve yırtılmayı doğal olmayan yıpranmaya doğru değiştirerek rulmanın hasar almasına ve ömrünün kısalmasına sebep olabilmektedir.

Genleşme

Isı, bükülme sorunları yaratacak şekilde metallerin genişlemesine neden olur. Bir rulmanda metal yüzeyler genleştiğinde, bilya/makara ve yüzükler arasındaki boşluklar daralacaktır. Boşluklardaki bu değişiklik rulmanın sıkışmasına ve arızalanmasına sebep olacaktır.

Uygunsuz Conta ve Kapaklar

Rulmanın diğer tüm parçaları gibi, contalar da aşırı sıcaklıklarda fonksiyonlarını yerine getirebilmek çin stabilize edilmelidir. Geleneksel kauçuk contalar sadece belirli sıcaklıklara kadar dayanıklıdırlar ve bu nedenle de aşırı sıcaklık bu tip contaları kullanılmaz hale getirir. Bunun sonucunda rulman gresinin boşalarak diğer bileşenlerle teması söz konusu olur. Uygulamaya bağlı olarak, gelişen bu sızıntı özellikle yağın diğer ürünlere temasına sebep olacak ve istenmeyen yan etkiler yaratacaktır.

Uygunsuz Gres

Contalar gibi, yüksek sıcaklıktaki ortamlar için özel gresler gereklidir. Standart gresler 150°C'ye kadar etkilidirler, ancak daha sıcak durumlarda arkalarında kurumuş sabun birikintisi bırakan içerdikleri yağı bırakırlar. Gres olmaksızın dönen rulmanlar daha fazla sürtünmeye maruz kalırlar, dolayısıyla bu da daha fazla aşınmaya ve rulman ömrünün kısalmasına sebep olur.

Yüksek Sıcaklık Uygulamaları İçin Rulman Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yüksek ısıya maruz kalan rulmanların seçiminde bazı durumları göz önünde bulundurmalıyız.

Dönüş Hızlarının Düşürülmesi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, dönüş sebebiyle ortaya çıkan doğal sürtünme ısı oluşumuna sebep olur. Isıya karşı stabilize edilmiş rulmanlar (heat-stabilized) geleneksel rulmanların aksine düşük hızlarda oluşan bu ısıyla başa çıkabilirler. Sonuç olarak, uygulamaların ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığını belirleyebilmek için yüksek sıcaklıklara dayanıklı rulmanların hızlarını değerlendirmek isteyeceksiniz. Bazı rulman üreticileri aynı ebata sahip rulmanların değişik tiplerini sunarak, uygulamalarınıza en uygun sıcaklık aralığını belirleyebilme imkanını sizlere sunmuş olurlar.

Yumuşak Metaller

Uygun olan sıcaklık aralığı icin ısı stabilizasyonunda değişikliğe gittiginiz zaman, rulman yapımında kullanılan çeliğin sertliği de azalacaktır. 150°C'ye kadar dayanıklı olan geleneksel rulmanlar yaklaşık 60 ile 64 arasında Rockwell sertlik değerine sahiptirler. Isıyla stabilize edilen rulmanların sertlik değerleri calışma ortamlarındaki sıcaklıklara göre ayarlanır. Bu yüzden, yüksek sıcaklık uygulamalarında rulman seçimi yaparken düşük sertliğe sahip rulmanların yüksek hızlarda daha fazla aşınmaya maruz kaldıklarını aklınızdan çıkarmayınız.

Isıyla stabilize edilmiş çeliğe duyulan ihtiyaç dolayısıyla, doğru yük desteğini sağlayacak rulmanın seçimi de önem kazanmaktadır. Çalışma sıcaklığının artması, doğal olarak sağlanan yük desteğinin azalamasına sebep olacak ve bu nedenle alternatif çözümlere başvurmamız gerekecektir. Yüksek sıcaklık aralığına sahip bir malzemeye geçmek önerilebilir. Örneğin, ısı ile stabilize edilmiş krom rulmanlar yetersiz kaldığında, büyük yüklerin karşılanmasında 440 paslanmaz çelik rulmanlar kullanılabilirler.

Sipariş Miktarları

Özel nitelikleri nedeniyle, ısıl işlem uygulanmış rulmanların her zaman tedarik edilmeleri mümkün değildir. Birçok rulman üreticisi, kar elde edebilmek için (zarardan kaçınmak maksadıyla) bu tip rulmanları kısıtlı sayıda üretmektedir. Sonuç olarak, yüksek sıcaklığa dayanıklı rulmanlar için fabrika sipariş miktarları minimum seviyededir. Bu durum uygulamalarınızda gereken rulman miktarları açısından bir sorun teşkil etmeyebilir, ancak ürün ararken göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Uygulamalarınız İçin Doğru Rulmanları Bulun

Birçok rulman arızası gibi, uygulamalarınız için doğru ürünü seçtiğinizde aşırı ısınma önlenebilir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı rulmanlar, uygulamalarınızın zorlu ortamlarda sorunsuz şekilde çalışmasına olanak tanır ve masraflı bakım ve onarımlar için zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar.

Bu tip rulman arızası veya ısınma sorunlarının önüne geçebilmenize yardımcı olmak için Kaplan Rulman olarak Kocaeli'de hizmetinizdeyiz. Detaylı bilgi için bize ulaşın.